Besparen op gas doe je met deze zeven tips

Wil je flink besparen op energiekosten? Natuurlijk kan je dan gas en licht vergelijken op handige vergelijkingsites, maar je kan eveneens door kleine veranderingen tientallen euro’s per jaar besparen. Het is altijd een goed idee om op internet te zoeken op vergelijk energie, maar wil je echt verschil maken dan moet je daarnaast die kleine aanpassingen doorvoeren.

1. Zet alleen de thermostaat aan als je thuis bent

Een logische tip, maar toch zijn er zat mensen die de hele dag de thermostaat aanhebben, terwijl ze niet eens thuis zijn. Door de thermostaat lager te zetten heeft je hond of kat het echt nietdirect koud hoor. Wanneer je niet onnodig de thermostaat aan laat staan kan je per jaar minstens honderd euro uitsparen. Heb je een slimme thermostaat? Stel deze dan op de juiste wijze in met tijdsblokken. Met het inzicht wat je verkrijgt kan je direct kijken wat je nog meer kan besparen.

2. Voordat je gaat slapen de thermostaat lager zetten

Vaak denk je er pas aan wanneer je gaat slapen: de thermostaat lager zetten. Het duurt echter best lang voordat je huishelemaal afkoelt. Daarom kan je gerust de thermostaat eerder op de avond lager zetten. Denk bijvoorbeeld aan een uur voordat je naar bed gaat.

3. Hou de radiatoren vrij

Heb je een tafel, bed, kast of bureau voor een radiator te staan? Voorkom dit zoveel mogelijk. Heb je geen andere optie, schuif het meubel dan nog iets naar voren. Het is namelijk zo dat een radiator die geblokkeerd wordt de lucht niet goed kan verspreiden. Datzelfde geldt voor lange gordijnen die voor een radiator hangen. Een radiator werkt het beste wanneer er geen belemmeringen zijn.

4. Ventileren

Deze tip klinkt misschien raar in je oren, maar het werkt echt. Door zo nu en dan je ramen op te zetten kan je je huis beter verwarmen. Daarmee kan je honderd tot tweehonderd euro per jaar op gas besparen. Droge lucht ventileert beter dan vochtige lucht. Daarom is het verstandig om je ramen iedere dag kortstondig open te zetten. Hierdoor heeft de vochtige lucht de kans om te verdwijnen en krijg je er droge lucht voor terug. Ben je een koukleum? Vergeet die ramen, maar doe sowieso de ventilatieroosters open. Hierdoor kan er altijd droge lucht in je huis stromen.

5. Sta niet te lang onder de douche

Het is heerlijk om te douchen. Het kan moeilijk zijn om de douche uit te zetten. Toch kan je door korter te douchen veel geld uitsparen. Probeer eerst eens een minuutje per dag minder te douchen. Dit kan je doen door een wekker te gebruiken. Verder kan je een waterbesparende douchekop aanschaffen. Door het water op een constante temperatuur in te stellen is het water sneller op temperatuur. Daarmee bespaar je gas en water.

6. Warm water nodig? Gebruik de waterkoker!

Wanneer je eten gaat koken zet je vaak een pan met water op het vuur en die breng je vervolgens aan de kook. Wist je dat het zuiniger is om eerst het water aan de kook te brengen in een waterkoker? Dat komt omdat een waterkoker slimmer met energie omspringt en werkt op stroom in plaats van op gas.

7. Last van tocht? Gebruik tochtstrips

Heb je de verwarming aan, maar voel je constant een koude luchtstroom? Kijk hoe je je huis beter kan isoleren. Door tochtstrips te gebruiken bij ramen, deuren en de brievenbus houd je de kou buiten en gebruik je minder gas. Naast tochtstrips is het aan te raden om te kijken hoe je je huis nog meer kan isoleren.

The post Besparen op gas doe je met deze zeven tips appeared first on Gasprijzen vergelijken.