Energiekosten verlagen met behulp van zonnepanelen

Heb je er al eens over nagedacht om zonnepanelen te laten op je dak? Heel goed! Het is namelijk echt slim en verstandig om dit te gaan doen. Toch kiezen mensen hier lang niet altijd voor, wat in principe ook wel een beetje begrijpelijk is. De initiële kosten die gepaard gaan met de zonnepanelen zijn namelijk vrij hoog, het is dan ook een grote investering. Toch kun je deze kosten wel wat verlagen, zelf zonnepanelen plaatsen zorgt er namelijk voor dat je geen experts hoeft in te schakelen om de panelen te installeren. Daarnaast zullen de kosten die je vooraf maakt bij het kopen van de zonnepanelen snel gedekt worden doordat je met behulp van deze hulpmiddelen veel geld kunt besparen. Hoe dat precies het geval is lees je in dit artikel. Er zijn namelijk zelfs drie manieren waarop je geld kunt besparen met behulp van zonnepanelen. 

Bespaar geld op je energierekeningen

Door zonnepanelen te gebruiken in plaats van te vertrouwen op een nutsbedrijf, kun je in sommige gevallen zelfs je elektriciteitsrekening echt fors verlagen. Dit komt doordat je niet meer alleen stroom van je leverancier hoeft te gebruiken, al is de kans groot dat je alsnog wel een gedeelte niet zelf kunt opwekken met de panelen. Als je huis zonnepanelen heeft wordt er namelijk energie van de zon gebruikt om je woning van elektriciteit te voorzien. Als de zon niet aanwezig is dan kan dit natuurlijk niet, bijvoorbeeld bij onweer of ’s nachts. In deze gevallen wordt de reguliere elektriciteit die door je energiebedrijf naar keuze wordt geleverd als back-up gebruikt in huis Maar onthoud dat het gebruik van stroom van de zon gratis is. Je hoeft dus alleen maar te betalen voor de elektriciteit die je gebruikt als de zon niet schijnt, wat in Nederland helaas wel vaak het geval is.

Bijna geen onderhoud nodig

Hoe vaak heeft u problemen gehad met je energieleverancier? Heb je in het verleden moeten betalen voor dure reparaties of onderhoudskwesties? Met zonnepanelen hoef je je in principe geen zorgen te maken over deze kosten. Eenmaal geïnstalleerd zullen de zonnepanelen zelden tot nooit problemen hebben die onderhoud of reparatie vereisen. Je moet het dan ook beschouwen als een eenmalige vergoeding voor jaren en jaren stroom. In feite hebben de meeste zonnepaneelbedrijven garanties of servicecontracten met huiseigenaren waarin staat dat ze naar jou toe zullen komen en eventuele problemen zullen oplossen zonder kosten voor de huiseigenaar. Hoeveel elektriciteitsbedrijven ken je die deze beloften aanbieden? Het is dan ook zeker verstandig om zo’n servicecontract af te sluiten met de producent van de zonnepanelen. Uiteraard zal dit wel geld kosten, maar het kan je veel geld besparen als je wel problemen krijgt met de installatie op je dak. 

Stabiele elektriciteitskosten

Nutsbedrijven zijn afhankelijk van kolen, olie en aardgas om huizen in het hele land van stroom te voorzien. De kosten van alle drie deze fossiele brandstoffen zijn kwetsbaar voor fluctuerende markten, dus huiseigenaren kunnen in de loop van de jaren stijgende elektriciteitskosten opmerken. Maar wanneer je zonnepanelen installeert hoef je je geen zorgen te maken over hoeveel je elektriciteitsbedrijf je maandelijks in rekening brengt. Met zonnepanelen bescherm je jezelf tegen de stijgende elektriciteitskosten die de komende jaren onvermijdelijk zullen gebeuren. Alsnog zul je over het algemeen wel een beetje last hebben van de fluctuerende elektriciteitskosten omdat je naar alle waarschijnlijkheid niet alleen alle benodigde energie kunt opwekken. Toch zal dit een veel kleiner probleem zijn door de zonnepanelen. Je ziet dus dat hoewel het installeren van zonnepanelen een forse financiële investering vereist, deze woningupgrade zichzelf binnen de kortste keren zal terugbetalen!